Súťaž: Cesta s kávou okolo sveta - 2. ročník

Guatemala

Guatemala

Guatemala sa môže pochváliť dlhoročnou tradíciou výroby vysokokvalitnej kávy. V druhej polovici 18. storočia jezuiti priniesli prvé kávovníky ako okrasné rastliny. V roku 1835 sa vláda rozhodla povzbudiť produkciu kávy a všetkým farmárom, ktorí vypestujú 20 000 libier (9071 kg) kávy, prisľúbila ekonomické ocenenie. Mikroklíma, bujnejúca príroda a topografia Guatemaly doslova predurčuje miestne plantáže k produkcii vynkajúcej kávy, ktorá patrí k tým najlepším na svete. Za zmienku stojí, že k úspechu a udržaniu kvality prispieva výraznou mierou národná organizácia ASDECAFE, ktorej hlavným cieľom je zaistiť a urdžať vynukajúcu kvalitu kávy pre medzinárodný trh. Partnery tejto organizácie sú skupiny producentov, ktorí hospodária v duchu trvale udržatelného rozvoja. V praxi to znamená v prvom rade pevný záväzok k ochrane životného prostredia, rovnomerné rozdelenie generovaného zisku, transparentnosť podnikania a silný dôraz na kvalitu a dlhodobé vzťahy s klientmi i dodávateľmi.
  • Guatemala

    Guatemala

    Guatemala sa môže pochváliť dlhoročnou tradíciou výroby vysokokvalitnej kávy. V druhej polovici 18. storočia jezuiti priniesli prvé kávovníky ako okrasné rastliny. V roku 1835 sa vláda rozhodla povzbudiť produkciu kávy a všetkým farmárom, ktorí vypestujú 20 000 libier (9071 kg) kávy, prisľúbila ekonomické ocenenie. Mikroklíma, bujnejúca príroda a topografia Guatemaly doslova predurčuje miestne plantáže k produkcii vynkajúcej kávy, ktorá patrí k tým najlepším na svete. Za zmienku stojí, že k úspechu a udržaniu kvality prispieva výraznou mierou národná organizácia ASDECAFE, ktorej hlavným cieľom je zaistiť a urdžať vynukajúcu kvalitu kávy pre medzinárodný trh. Partnery tejto organizácie sú skupiny producentov, ktorí hospodária v duchu trvale udržatelného rozvoja. V praxi to znamená v prvom rade pevný záväzok k ochrane životného prostredia, rovnomerné rozdelenie generovaného zisku, transparentnosť podnikania a silný dôraz na kvalitu a dlhodobé vzťahy s klientmi i dodávateľmi.
  • Dominikánska republika

    Dominikánska republika

    V roku 1720 sa vydal Francúz Gabriel de Clieu na dlhú plavbu na ostrov Martinique. Kráľ Ľudovít XIV. mu dal dva kávovníky ako kráľovský dar a poveril ho ich zasadením. Legenda hovorí, že pri plavbe cez Atlantik nastalo úplné bezvetrie. De Clie uviazol na šírom mori. Ako plynuli dni, voda sa míňala a bolo jej menej. De Clieu musel obetovať jeden kávovník. Vody a jedla bolo stále menej a posádka už začínala upadať do beznádeje. De Clieu obetoval svoju vodu na polievanie kávovníka. Našťastie, onedlho začal fúkať vietor a plachty sa opäť napli. De Clieu šťastne doplával na ostrov Martinique i s jednou rastlinkou, ktorá vďaka jeho obeti prežila. Medzi rokmi 1725 a 1735 sa rastlinky dostali na ostrov Hispaniola, kde dnes leží Dominikánska republika. V bohatej pôde začali kávovníky hojne rásť a dali vzniknúť dnes jednej z najstarších kávových plantáží. 52/17,5
  • Keňa

    Keňa

    Aj napriek tomu, že susedí s Etiópiou, tak kávovník sa tu začal pestovať až o 500 rokov neskôr, niekedy okolo roku 1893. V roku 1930 si najala keňská vláda firmu na vyšlachtenie novej odrody kávovníka, ktorá bude „ušitá na mieru” podmienkam ich krajiny. Úlohy sa chopili Scott Laboratories a skrížením odrody Bourbon a divokej Etiópie vyšlachtili 2 nové odrody. Následne vláda rozdala veľké množstvo týchto kávovníkov obyčajným ľuďom a farmárom. K dnešnému dňu tvoria tieto odrody až 90 % produkcie kávy v Keni. Obe odrody majú nezameniteľnú arómu a chuť a majú vysokú úrodnosť a nádherné, kvalitné zrná. V Keni funguje systém mikro farmárov, ktorí spolupracujú so spracovateľskými stanicami, alebo sa určitým percentom podielajú na ich chode. Spracovaná káva sa následne obchoduje na burze v Nairobi, kde je káva ohodnotená naozaj férovo a tie kvalitnejšie sa predávajú drahšie. Aj tento systém motivuje farmárov produkovať kvalitnejšie kávy. 60/53
  • India

    India

    India je s viac než miliardou obyvateľov druhou najľudnatejšou krajinou sveta. Na severe je obklopená majestátnymi Himalájami, na východe, západe a juhu indickým oceánom. Krajina s bohatou a dlhou históriou získala novodobú nezávislosť až v roku 1947 vďaka otcovi národa Mahatma Gándhimu. Hoci India nepatrí medzi kávových gigantov, v kávovom priemysle tu pracuje viac ako 3 milióny ľudí. Zber zelenej kávy prebieha prevažne v mesiacoch november a február. História pestovania kávy v krajine sa opiera o zaujímavú legendu. V 17. storočí súfijský pútnik Baba Budan na spiatočnej ceste z Mekky v prístave v Jemene získal sedem kávových zŕn. Ukryl ich vo svojom odeve a priniesol do Indie. V pohorí Chikkamagaluru ich zasadil, a tak sa kávovník dostal z arabského polostrova na východ. Odvtedy sa káva v krajine pestuje neprestajne, predovšetkým na juhu. V Indii sa darí veľmi dobre aj odrode Robusta. 49/66
  • Nepal

    Nepal

    Káva bola v Nepále pestovaná pred niekoľkými stáročiami. Kávovníky ale zdecimovali choroby, plantáže boli následne vysadené čajovníkmi. Nepál tak dnes patrí medzi kávových nováčikov, ale odborníci tvrdia, že jeho potenciál produkovať vynikajúcu kávu rok od roku rastie. Prvé semená kávy do zeme priniesol v roku 1938 pustovník Hira Giri. Niekoľko desaťročí boli kávovníky pestované miestnymi obyvateľmi skôr zo zvedavosti. Až v 80. rokoch minulého storočia začal Nepál produkovať kávu komerčne. Vtedy doviezla vláda kávové semená z Indie a bola založená Nepal Coffee Company. Cieľom tejto organizácie bolo vykupovať kávové čerešne od producentov a spracovávať ich pre domáci trh. Po roku 2002 došlo k výraznému nárastu dopytu po nepálskej káve zo zahraničia, čo motivovalo poľnohospodárov ku vnímaniu kávy ako komodity vhodnej taktiež na export. Za himalájsku kávu je považovaná predovšetkým produkcia kávovníkov odrody Caturra, ktorým sa najlepšie darí severne od Káthmandu. Konkrétne v oblasti Nuwakot sú kríky vysádzané v nadmorskej výške okolo 700 metrov. Aby bol zber chuťovo čo najzaujímavejší, dozrievajú kávové čerešne v tieni. V období od januára do apríla ich robotníci našklbú a usušia na slnku. Pri takzvanom suchom spôsobe spracovania kávy je potrebné venovať veľkú pozornosť celému procesu. Káva nesmie splesnivieť a zároveň nemôže byť presušená. 44/69
  • Papua New Guinea

    Papua New Guinea

    Papua Nova Guinea pestuje plantážovú kávu Arabika a Robusta ešte len veľmi krátko, a to niekedy od roku 1950. Väčšina sa pestuje na malých domorodých plantážach umiestnených na horských čistinách. Tieto kávové plantáže boli osadené odrodami plantážovej kávy z Kene. V poslednej dobe sa kvalita tejto kávy výrazne zvyšuje a začína patriť medzi špičkové plantážové kávy, za ktoré obchodníci platia vysoké ceny. Ak si zoberieme celosvetovú produkciu kávy, tak Papua Nová Guinea vyprodukuje len 1 % kávy ročne. Plantáže v Papue sú veľmi ťažko prístupné a sú ukryté hlboko v pralesoch. Až 3/4 produkcie kávy je od malých farmárov, ktorí kávu zbierajú ručne. 65/88

     

     

     

    Účasť v súťaži je jednoduchá. Každý týždeň Vám predstavíme na našej web stránke www.kaviarendusok.sk novú kávu týždňa, pochádzajúcu vždy z iného kúta sveta. Zároveň uverejníme súťažnú otázku súvisiacu s touto kávou. Podmienkou je, aby ste sa zapojili aspoň 1x a zodpovedali otázku vyplnením súťažného formulára tu na webovej stránke kaviarendusok.sk. Zaradíte sa tak do žrebovania o týždňovú cenu (pokiaľ ste v daný týždeň odpovedali na otázku) a zároveň ste automaticky v žrebovaní o hlavnú výhru - kávu pre dvoch na rok ZADARMO. 

     


    Súťažná otázka pre tento týždeň:


    Koľko kilogramov kávy je 20 000 libier?*
    A: 44 053 kg
    B: 9071 kg

     

    * Pomôcka: odpoveď sa dozviete v texte, ktorý je umiestnený pod značkou krajiny na mape.


     

    Správu odpoveď označte vo formulári nižšie a vyplňte Vaše údaje.

    Súťažný odpovedný formulár

    Vyberte odpoveď.
    Napíšte Vaše meno, prosím.
    Nesprávna e-mailová adresa.
    Vpíšte Vaše telefónne číslo.
    Uveďte mesto/obec, z ktorého pochádzate.
    * polia označené hviezdičkou sú povinné
     

    Sledujte nás na Facebooku, kde budeme zverejňovať všetky dôležité informácie o ďalších súťažiach a taktiež zoznam výhercov.

     

     

     

    Zoznam výhercov súťaže:

    250g odrodová káva Guatemala Antigua Bourbon v hodnote 9,90€
    Žrebovanie: 28.10.2019.
    Výherca:

    250g odrodová káva Dominikánska Republika Barahona v hodnote 9,90€
    Žrebovanie: 4.11.2019.
    Výherca: 

    250g odrodová káva Kenya Kiambu v hodnote 9,90€
    Žrebovanie: 11.11.2019.
    Výherca:

    250g odrodová káva India Cherry v hodnote 9,90€
    Žrebovanie: 18.11.2019.
    Výherca:

    250g odrodová káva Nepal Mount Everest Supreme v hodnote 9,90€
    Žrebovanie: 25.11.2019.
    Výherca: 

    250g odrodová káva Papua New Guinea v hodnote 9,90€ + káva pre dvoch na 1 rok v kaviarni Dúšok - ZADARMO
    Žrebovanie: 2.12.2019.
    Výherca:

     

     

    Začiatok súťaže je dňa 21.10.2019 a ukončenie 1.12.2019.

    Podmienky súťaže: Súťaže sa môže zúčastniť každý vo veku od 18 rokov, okrem zamestnancov Organizátora a ostatných firiem, ktoré sa podieľajú na tejto súťaži vrátane ich blízkych osôb podľa § 116 Občianskeho zákonníka. Čas na vyzdvihnutie výhry je 14 dní od zverejnenia výhercu. Po tomto čase nárok na výhru prepadá.

    Súťaže sa môžu zúčastniť iba občania SR. Účasťou v súťaži dáva účastník v zmysle zákona č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov organizátorovi súťaže svoj súhlas so spracovaním svojho mena, priezviska, telefónneho čísla, e-mailu a adresy poskytnutých v rámci súťaže a k ich využívaniu na ďalšie marketingové účely organizátora.
     

    Hore
    Template by JoomlaShine